socialisera sig med sin telefon

Fick idag en inbjudan till en 20årsfest i samma lokal där jag en gång hade min 18årsfest, hur jävla bra jag hade den kvällen. Men det är en annan historia.

   Snabbt slog minnet tillbaka och jag fick flashbacks från alla förfester jag har haft i mitt gamla hus. Där Balders eller Oleo stod på schemat, och hur häftig man kände sig för att få dricka alkohol och ut och dansa, det här var innan vid var 18 år fyllda. Fyfan vilka bra tider det var, och vad kul vi hade.

   Kommer ni då också ihåg då det fanns en tid där hela sällskapet inte satt med varsin mobil, inte dokumenterade allt på facebook, inte lade upp bilder på sig själv och sina kompisar i 2012-talets Instagram-pose, inte smsade stup i kvarten, inte hade det här hemska ljuskenet som mobilen ger i ett dunkelt ljus. För let’s face it, ingen blir vacker med ljus rätt upp i ansiktet.

   De tiderna är ett vagt minne. Kommer ihåg en speciell kväll. Två kompisar hade fyllt 18 och det skulle givetvis firas. Nyligen inflyttade i vårt nyrenoverade radhus, ställde jag till med förfest. En förfest där hela sällskapet, vad kan vi varit, sju – åtta stycken satt runt vårt då runda soffbord. Några satt och tryckte ihop sig i soffan, resten fick slå sig ner på golvet. Musiken var på hög volym, vi dividerade vilka ölspel vi skulle spela, vilka regler som skulle tillämpas, minns en kompis som hade bestämt sig för att inte kunna uttala sitt efternamn i slutet av kvällen, så blev det även. Det var en kväll där alla hade kul, vi satt där runt bordet, spelade våra ölspel, och kvällen blev mer dimmig. Det jag inte minns är att någon av oss under kvällen uppdaterade med en pose-bild på instagram eller någon som kollade Facebook eller som smsade. Vi hade bara jävligt kul tillsammans, utan telefonen.

 

  På senare tid, har jag nog inte varit på en förfest där det inte ska läggas upp en bild, där mobilen inte ska tittas varannan minut och alla har den upplagda på bordet, med framsidan uppåt. För det kan ju hända något, under de få minuterna du inte har ”slide to unlock”.

   Jag är inte bättre själv, det läggs upp bilder, det kollas Facebook. Och det stör mig, jättemycket. Jag vill förfesta, inte bry mig vad andra gör en fredagkväll. Det är ju för guds skull Jag som ska ut. Jag som ska ha kul med mina kompisar.

   Jag bryr mig inte alltid om de jag följer ska ut, inte om bilden läggs upp varje fredag, vid ungefär samma tidpunkt, då alkoholen kickar igång. Det läggs upp en slags bekräftelsebild där alla kör sin klassiska pose, och det skriv något i stil med ”tonight’s gonna be a good night”. För det blir det ofta, med rätt sällskap. Om man kanske la ner mobilen på förfesten, kollade den när det verkligen kom något viktigt sms eller samtal, så kanske man skulle hinna ha jävligt kul, hinna leka ölspelen där alla är fokuserade och dricka så mycket man vill och kvällen blir en bra kväll. Istället för att ägna sig åt det dyrbaraste man har, iPhonen.

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0